זמן בטן לתינוקות – מאיזה גיל מתחילים?
ניתן להניח את הפעוט על הבטן, כל עוד אין הנחייה רפואית אחרת, מימיו הראשונים לחיים.
בשבועות הראשונים, בעת שהות על הבטן נדרשת השגחה צמודה. יש להתעדכן בהנחיות משרד הבריאות.
כמה זמן ביום התינוק שלי צריך להיות על הבטן?
בתור קלינאית תקשורת שהיא גם מלווה התפתחותית ומנחת סדנאות ליווי התפתחותי במרכז תל אביב ובזום, הרבה אמהות שואלות אותי, כמה זמן עליהן להשאיר את התינוקי על הבטן. בקבוצות ההתפתחות שלי אני חוזרת ומדגישה שלא מדובר במשך השהות על הבטן אלא בחשיפה נעימה, הדרגתית ובחוויה חיובית ושמחה לתינוק ולהורים.
איך לגרום לתינוק שלי להישאר זמן רב יותר על הבטן?
חלק מהילדים יציגו אי נוחות כשנניח אותם על הבטן ויזדקקו לנוכחות משמעותית יותר שלנו לצידם.
במקרים כאלה אני ממליצה להנכיח את עצמינו לצידם:
- מגע – המגע שלנו יעניק לפעוט תחושת בטחון, מוגנות וחוויה משותפת יותר. כשהתינוקי שלנו מתאמץ להרים את ראשו, הוא יעדיף אותנו קרובים ונוכחים. אפשר להעניק לו מגע עמוק ונעים באזור הגב והרגליים או משחק עם הידיים המונחות לפנים. בכל מקרה נמשיך להיות קשובים לאיתותים שלו, ננעים את זמנו על הבטן ונשנה את התנוחה כשנרגיש שזה נכון.
- קול – הקול שלנו מוכר לילדים שלנו עוד מהבטן. זו המנגינה שהם הכי אוהבים לשמוע ודרך הקול יתכן ויקבלו עוד כוח ובטחון לשהות על הבטן. אני ממליצה לדבר אליהם, להגיד להם כמה הם זקופים, חזקים ולהעניק להם מילים טובות ומצמיחות. בנוסף, אפשר גם לקרוא ספרים לפעוטות, לשיר שירים קצרים יחד, לעודד, להתפעל ולהתרגש.
- משחק- משחק גורם לנו אושר ומשדר חופשיות והנאה בכל גיל. כשאני מספרת להורים שילדים מתחילים לשחק ממש מהרגע הראשון, ברוב המקרים הם מבקשים שאדגים להם. משחק בגיל הרך הוא כל תבנית הדדית חזרתית ונעימה שאנו מייצרים בינינו. אם עוד לא קראתם, אני ממליצה להרחיב בפוסט שלי: משחקים שפעוטות אוהבים .
המלצות על משחקים לעידוד זמן בטן
ברוב המקרים אנחנו המשחק הטוב ביותר שאפשר להציע לילדים שלנו. אבל כמובן שיש צורך במעט גיוון ולפעמים הורים מבקשים שאשלח להם המלצות למשחקים מומלצים.
- מראה מתגלגלת:
פעוטות נהנים מאוד ממבט אנושי וחקירה דרך מראה. המראה היא בעצם צעצוע אין סופי בו בכל יום משתקפת מולם דמות חדשה, משתנה, תנועתית ומתוקה כמובן. המראה מסקרנת אותם ובכך מעודדת תנועה והתקדמות. זה משחק מומלץ מאוד לגילאים חודשיים עד שישה חודשים.
- מטפחות שקופות:
כמעט לכל סבתא או דודה יהיה בבית מטפחות שקופות למשחק הדדי ונעים. המטפחות מלטפות את עורו של התינוק בנועם ומאפשרות לו לחוש בטחון גם כשהמטפחת מסתירה את פניו או את אימו. המשחק האהוב עליי עם המטפחות הוא כמובן משחק קו-קו בו אנו נפרדים ונפגשים, מחייכים וצוחקים ומחזקים את תחושת הבטחון בקשר ובביחד שלנו.
- רעשן מתגלגל:
אני מאוד אוהבת לשלב רעשנים וכלי נגינה בזמן משחק עם תינוקות.
רעשנים וכלי נגינה מוסיפים צלילים וקצב למשחק, הם מעניינים, מרגשים ותורמים להעלאת הקשב של הפעוטות.
עדיף לשלב רעשן מתגלגל, שלא רק שמסקרן בזכות הצליליות שלו, אלא גם מעודד את הפעוט לנוע לקראת זחילה.
- משטח מים תחושתי לפעוטות:
פעוטות הנמצאים על הבטן פנויים לשחק בעיקר עם הזרועות. משטחי מים בהם יש אלמנטים צפים המייצרים תנועה על גבי המשחק, מעודדים את הפעוטות להושיט יד, להעביר את המשקל מצד לצד ובכך מחזקים את השרירים והיציבות שלהם. משטחי המים יתאימו לילדים גם בשלב הישיבה.
משטח פעילות מומלץ לעידוד זמן בטן
אחד הדברים המשמעותיים ביותר המשפיע על ההתפתחות המוטורית של הפעוטות הוא משטח הפעילות עליו התינוקי שלנו משחק. בסדנאות ההתפתחות שלי, אני מנחה את האמהות לחפש משטח שעונה על הקריטריונים הבאים:
- משטח פעילות עבה – משטח פעילות המבודד את קור הרצפה מגופו של התינוק. תקופת הזחילה של תינוקות לרוב נמשכת מעל חצי שנה ולכן יתכן והילדים שלנו ישחקו על הרצפה גם בחורף. כדאי מאוד שהמשטח יהיה בעל יכולות בידוד קור כדי שנוכל להניח עליו את ילדינו בלבוש מינימלי המאפשר תנועה לא מסורבלת.
- משטח פעילות קשיח – משטח הפעילות צריך לספק לתינוקי שלנו התנגדות. כלומר, לא להיות ספוגי מדי בו התינוק ישקע כשינסה לנוע.
- משטח לריכוך נפילות – בתקופת הגלגולים וההתהפכויות, תינוקות מרבים לחבוט את ראשם ברצפה ולכן עדיף לספק להם שכבת הגנה של מזרון קשיח אך מספיק רך כדי לרכך נפילות.
- משטח פעילות אסתטי- חשוב מאוד שתאהבו את הצבע והדגם של משטח הפעילות כדי שתמקמו אותו במרכז הבית ותאפשרו לילד חשיפות מרובות לזמן תנועה במרחב.
אני באופן אישי ממליצה על משטח פעילות של בליס או על משטח פעילות של וויזבייבי וגם על מזרן פעילות של מיננה.
לסיכום,
בחודשי החיים הראשונים ילדים מתפתחים על הבטן. זמן משחק על הבטן הוא חשוב וכדאי לשהות בו כמה שיותר כל עוד נעים לכולם והפעילות נעשית תוך הנאה הדדית. ישנם סוגים רבים של משחקים לעידוד שהיה על הבטן, כשהמשחק הטוב ביותר הוא כמובן אנחנו – ההורים! יש חשיבות רבה גם למשטח הפעילות שאנו בוחרים וגם לצעצועים שנניח עליו.
אני מזמינה אותך להצטרף לקבוצת ליווי התפתחותי במרכז תל אביב או לקבוצה המקוונת בזום.
ילדת? מתלבטת מה עוד כדאי לדעת?
אני ממליצה לך להתחיל עם הסדנה שלי קריאה בגיל הרך ומשם להמשיך לסדנה שפה ותקשורת בשנה הראשונה לחיים.