כישורים חברתיים

כישורים חברתיים - איך לגדל ילד חברותי?

בואו ללמוד איך לשכלל מיומנויות חברתיות אצל הילדים שלכם

האם הילד שלי מקובל? האם הוא מרגיש רצוי בקרב חבריו בני גילו? האם יש לו חבר או חברה טובים במיוחד? כיצד הוא פותר מריבות? האם הוא בעל בטחון ודומיננטי באינטראקציה חברתית?

איך לגדל ילד חברותי?

בתור קלינאית תקשורת שהיא גם מדריכת הורים בתחום התפתחות הילד, הורים רבים מגיעים אלי לקבל הדרכת הורים בנושא מיומנויות חברתיות. לעיתים ילדים מתקשים לייצר קשרים חברתיים משמעותיים עם בני גילם, לחלוק צעצועים, לבטא את עצמם בחברה, לשחק עם ילדים נוספים מהגן וזקוקים לתיווך הורי משמעותי יותר בכל הנוגע למיומנויות חברתיות. 

האם ילד חכם הוא ילד חברותי?

בעבר, נהגו לחשוב שציון IQ גבוה הוא מתכון בטוח להצלחה. היום, אני פוגשת יותר ויותר ילדים, חכמים ואפילו מחוננים, שמתקשים לייצר קשרים חברתיים משמעותיים. ילדים אלו לרוב מציגים עיכוב התפתחותי בתחומים שונים. יכולות חברתיות רבות ביניהן היכולת לתקשר עם אחרים, להבין ולהיות רגישים לצרכי האחר, לשתף פעולה בעבודת צוות, משפיעות על הצלחה בכל תחומי החיים. 

כישורים חברתיים גבוהים אצל ילדים – איך נזהה ילד חברותי?

ילדים חברותיים לרוב יהיו בעלי מאפיינים ייחודיים המופיעים כבר בגיל צעיר מאוד. מאפיינים אלה הופכים ילדים חברותיים למגנט של ילדים נוספים הנהנים מחברתם:

  1. רעיונות למשחקים – ילד חברותי לרוב יהיה בעל רעיונות יצירתיים, ייצר משחק "יש מאין" ויהנה מאינטראקציה משחקית משותפת עם ילדים נוספים. 
  2. פתרון בעיות בצורה יעילה – ילדים חברותיים בעלי גמישות מחשבתית ופניות לפתרון בעיות באופן יעיל ויצירתי. 
  3. שפה דבורה- ילד חברותי לרוב יהיה בעל שפה מפותחת המאפשרת לו להשפיע על ילדים נוספים, לנהל איתם משא ומתן, ולעניין אותם בעזרת שיחות מרתקות. 
  4. שיתוף פעולה – ילדים חברותיים בעלי כישורים חברתיים ויכולת לשתף פעולה עם ילדים נוספים בני גילם סביב מטרה או משחק משותף.
  5. נועם – ילדים חברותיים לרוב ימעטו להיגרר לריבים או עימותים. הם משרים נועם ולרוב יפתרו מריבות בדרכי שלום. ביכולתם לעמוד על שלהם או להתפשר בצורה מותאמת.
  6. ביטוי רגשי – ילדים חברותיים בעלי אינטליגנציה חברתית גבוהה ויכולת לבטא מנעד רגשות רחב. יש להם יכולת לדבר על תחושות ומחשבות מבלי להכנס למוצפות יתר ולצאת מויסות רגשי שיפגע בתפקוד החברתי שלהם.

 איך ללמד את הילד שלי להיות יותר חברותי?

כדי להשפיע על מיומנויות חברתיות של ילדינו, עלינו ראשית להבין את ערוצי ההשפעה שדרכם הילד לומד מאתנו על יחסים. ילדים לומדים דרך חיקוי, זה הזמן להזכיר שגם מיומנויות חברתיות נרכשות באותו האופן. הילדים שלנו נושאים עיניהם אלינו, ולומדים דרכינו להתנהל בתוך מערכות יחסים. הנה כמה דברים שכדאי לשים לב אליהן בכל הנוגע לעמדה החברתית שלנו ולדוגמה שאנו מעניקים לילדינו בעניין החברתי:

  1. חוויית הילדות שלנו (ההורים) – חוויות חברתיות מהילדות שלנו השאירו עלינו את חותמם וממשיכות להשפיע עלינו בצורה מודעת או לא מודעת עד היום. זה הזמן להזכיר לעצמינו שהילדים שלנו הם לא אנחנו. מה כן? אנחנו יכולים להיות רגישים ונוכחים ולסייע להם להתמודד עם חוויות החיים שלהם. במידת הצורך, מומלץ לקבל הדרכה מקצועית בנושא תיווך במצבים חברתיים מורכבים. 
  2. ערכים– ברוב המקרים, הערכים שלנו הוטמעו בנו בילדות ואנו פועלים על פי המצפן הערכי שלנו כמעט באופן אוטומטי. הערכים שלנו באים לידי ביטוי במיוחד במערכות היחסים שלנו. ילדינו לומדים מאתנו את הערכים הנוכחים בבית. מעבר לשיחות על ערכים, ילדים בעיקר סופגים את המעשים וההתנהגות החברתית שלנו. כלומר, אם הילד שלנו ישמע אותנו אומרים בגינה: "בטח שאנחנו אוהבים לחלוק, הנה, תראה איזה כיף להיות נדיב ולתת לנדבי לשחק בכדור שלך", זה לא ירשם באותה עוצמה כמו מחוות קטנות של נדיבות אליהן הילד יהיה ער במרחב הבייתי, לדוגמה, לאפות יחד עוגה ולהביא אותה איתנו כשהולכים להתארח אצל חברים.  
  3. אישיות – האם אנחנו הורים חברותיים? הרבה פעמים, בשיחות הדרכת הורים בנושאי חשיבה חברתית וכישורים חברתיים אצל ילדים, אנו מתבוננים בדפוסים החברתיים של ההורים. האם אתם מרגישים בנוח בחברה? האם אתם מתיידדים בקלות עם אנשים חדשים (הורים של ילדים מהגן לדוגמה), האם אתם מביעים את הרגשות והמחשבות שלכם בחברה? האם אתם נוטים להתבייש, להתכנס ולהשתתק באירועים חברתיים? האם יש לכם חברים? האם הילדים שלכם פוגשים אתכם עם החברים שלכם? הרבה פעמים, כחלק מתהליך הדרכה להורים, שיפור מיומנויות חברתיות אצל הילדים, יעבור דרך תהליך דומה אצל ההורים. 
  4. היחסים – העמדה של ילדים לגבי מערכות יחסים מושפעת מאוד ממערכות היחסים אליהם הם נחשפים בבית. לדוגמה, ילדים מושפעים מאוד מהקשר החברי בין שני ההורים, מהקשר בין סבא לסבתא ובכלל מהתקשורת והשיח בין בני הבית. 
  5. שיח על רגשות – אוצר המילים של הילדים מושפע בין היתר מהמילים אותן הם שומעים. לדוגמה, אם נתייחס בשיחות ספונטניות ואגביות לרגשות כגון עצב, תסכול, קנאה וכעס, לצד אושר, התרגשות, ביישנות וציפייה – הילדים שלנו ירגישו בנוח יותר לחוש את אותן תחושות ולשתף אותנו בהן.

מיומנויות חברתיות אצל ילדים – סיכום: 

כולנו רוצים שהילדים שלנו ירגישו בנוח מבחינה חברתית. היום אנו מבינים כי יכולות חברתיות רבות משפיעות על תחושת המסוגלות וההצלחה של הילדים בבגרות בכל תחומי החיים. ילדים חברותיים התברכו בכישורים כמו יצירתיות במשחק, יכולת פתרון בעיות, שפה מפותחת, יכולת לשתף פעולה, להיות נעימים לבריות ולבטא את רגשותיהם ביעילות. כדי ללמד את הילדים שלנו להיות חברתיים יותר, כדאי לחשוף אותם לסביבה המעודדת חשיבה חברתית. בנוסף, להיות אנחנו דוגמה לאנשים אשר "מתנהגים" את ערך החברות ולא רק "מדברים" עליו. 

אחת הדרכים היעילות לעודד כישורים חברתיים הוא דרך התפתחות שפה ולכן אני ממליצה לצפות בהרצאה המוקלטת " איך היה היום בגן " שמעניקה להורים כלים מקצועיים לפיתוח שיחה עם ילדים הגן.

רוצה לקבל ידע וכלים למייל?

דילוג לתוכן