טיפול קלינאית תקשורת דרך קופת חולים או מכון להתפתחות הילד
טיפול קלינאית תקשורת דרך קופת חולים עשוי לקחת זמן המתנה רב. לעיתים תחלוף תקופה של שמונה חודשים עד לקבלת תור לאבחון קלינאית תקשורת במכון להתפתחות הילד. מדובר בזמן רב מדי להמתנה שכן בינתיים הילד לא מקבל טיפול ופערי השפה והתקשורת הולכים ומתרחבים. נשאלת השאלה מה לעשות בינתיים?
5 שלבים בדרך לטיפול קלינאית תקשורת
ראשית אני ממליצה לקרוא את הכתבה שלי בנושא ולעקוב אחר חמש השלבים בדרך לטיפול קלינאית תקשורת. שנית, אני ממליצה לשקול הדרכת הורים על ידי קלינאית תקשורת.
תורים פנויים לקלינאית תקשורת בשעות נוחות – יש כזה דבר?
הורים רבים נדרשים לקחת את ילדיהם לקלינאית תקשורת. כשהם נעמדים מול השד הבירוקרטי ומגלים שלפניהם אין סוף טפסים, שאלונים מתישים ותורי המתנה שיכולים להמשך למעלה מחצי שנה, הם מוצאים את עצמם אובדי עצות ולא יודעים איך להתקדם.
"תור לקלינאית תקשורת ביום שלישי בשעה 11:00 בבוקר זה לא רלוונטי בשבילי. קבלתי הצעות לתורים בזמנים לא נוחים, איך אני יכולה להתחייב לתור כזה על חשבון שעות העבודה שלי?" אמרה לי אמא שהגיעה להדרכת הורים.
קלינאית תקשורת פרטית לטיפול בעיכוב שפה – האם הפתרון נמצא בקליניקות הפרטיות?
הנהירה של משפחות לקליניקות פרטיות היא כמובן מוצדקת כשבראש סדר העדיפיות שלנו כמובן – התפתחות ילדינו. אך האם זו האפשרות הטובה ביותר?
גם בקליניקות הפרטיות יש גבול ברור לשעות הטיפול. השעות המבוקשות ביותר הן כמובן שעות הבוקר המוקדמות (בין 8 ל- 10) או שעות אחה"צ מ-16:00 עד 18:00, לצערי- ברוב המקרים, הורים נוכחים לגלות שהשעות האלה, גם בקליניקות הפרטיות, תפוסות. אז מה הפתרון? יום חופש קבוע ממקום העבודה? היעדרות מהגן על בסיס שבועי? כמובן שלו.
כמה זמן נמשך טיפול קלינאית תקשורת?
טיפול קלינאית תקשורת ברוב המקרים אורך כ-45 דקות. סדרת הטיפולים בדרך כלל תמשך בין שלושה חודשים לחצי שנה של טיפול על בסיס מפגשים חד שבועיים.
הורים לא מסוגלים "להתחייב" לסדרת טיפולים בשעות לא נוחות ולכן הרבה פעמים הם מתקשים לשמור על רצף הטיפולים או לחילופין שולחים את הילד עם בייביסיטר או סבתא, מה שמאט כמובן את השגת מטרות הטיפול ומשפיע על אופן יישום מטלות הבית.
קיים פתרון נוסף, שנמצא יעיל מאוד, ולשמחתי מתחיל להיות מקובל ונפוץ יותר ויותר והוא- טיפול קלינאית תקשורת באמצעות הדרכת הורים.
מתי בעצם פונים להדרכות הורים אצל קלינאית תקשורת?
טיפול קלינאית תקשורת באמצעות הדרכה הורית היא האפשרות הטובה ביותר להשיג שיפור משמעותי ומיידי בהתפתחות השפה והתקשורת של הילד. אני מאמינה ובטוחה שכל הורה עם תמיכה, הדרכה ומשאבים יכול לשפר את הלמידה של ילדיו והתפתחותם.
להדרכת הורים יש יתרונות רבים, העיקריים הם:
מעורבות הורים – שני ההורים לוקחים חלק בתהליך ההדרכה וחשופים לידע המקצועי
שעות נוחות – שעות ההדרכה נוחות וגמישות יותר ואינן תלויות במצב העירנות של הילד
ההדרכה יכולה להתבצע באופן מקוון ובכך חוסכת את אי הנוחות הכרוכה בנסיעה או בתיאום לוחות זמנים.
הדרכת הורים באמצעות קלינאית תקשורת – מה עושים במפגש עצמו?
ממש כמו בקליניקה, ההדרכות מתקיימות על בסיס שבועי, כאשר בכל מפגש ההורים לומדים כיצד לזהות הזדמנויות לשיפור ושכלול שפה ותקשורת בחיי היום יום של הילד.
כמו כן, ההורים מקבלים ארסנל של רעיונות פשוטים ליישום ומהנים שילדים פשוט אוהבים, לצד כלים מקצועיים לקידום הילדים דרך משחק ואינטראקציה טבעית התפתחותית.
ההדרכה מתבצעת על בסיס שאלוני הורים, סרטוני וידאו מצולמים ודיווחי הורים משבוע לשבוע. מדובר בתהליך חיובי ונעים לכל בני הבית, ההורים חווים העצמה ותחושת מסוגלות גבוהה התחושה הזו של לדעת שאני עושה את הכי טוב בשביל הילד שלי מסייעת בהפחתה במתח ומייצרת אינטראקציות חיוביות יותר בין בני המשפחה.
ההדרכה משלבת הנחייה מדויקת ומותאמת לצרכים של הילד והמשפחה. לדוגמה, אם יש ילד שמאוד אוהב כלי תחבורה, ההורים יקבלו רעיונות הקשורים בעולם התוכן של הילד, ומשחקים הקשורים בכלי תחבורה כך שיפגשו אותו במקום הנעים ביותר.
הדרכת הורים של קלינאית תקשורת – למי זה מתאים?
לא רק הורים לתינוקות, פעוטות וילדים מגיעים להדרכות הורים. אני פוגשת הורים לילדים בגילים מגוונים: הורים למתבגרים למשל, נתרמים מאוד מהדרכת הורים של קלינאית תקשורת. אני מלווה עכשיו הורים למתבגר על הרצף האוטיסטי ויחד אנחנו לומדים כיצד לסייע לו לפתח את תחושת העצמאות שלו, כישורים חברתיים ומיומנויות שיח גבוהות ובוגרות לקראת סיום שנות הלימודים בתיכון ותחילת מיונים לצה"ל ליחידות מתאימות.
הורים שקיבלו הדרכת הורים על ידי קלינאית תקשורת מדווחים על שיפור?
הורים משתפים שמאז שהחלו לקבל ידע והדרכה הורית מותאמת, מידת האחריות והסטרס שלהם פחתה. הורים שמתאימים את הלך הרוח הבייתי שלהם לצרכים של הילדים שלהם, נהנים יותר מהאינטראקציה עם הילדים.
לסיכום, כשהורים לומדים כיצד לשחק עם הילדים שלהם באופן שגם מקדם את ההתפתחות שלהם, הם נהנים יותר מהזמן המשותף וההישגים בתחום ההתפתחות לא מאחרים להגיע. התוצאות קורות בשטח- ילדים מתחילים לתקשר, מילים מתחילות להופיע, והמשחק שלהם משתכלל.
לתאום פגישה הדרכת הורים באמצעות קלינאית תקשורת לחצו כאן.
לקריאת הפוסט בנושא העלאת בטחון עצמי של ילדים ומעבר לעמוד האינסטגרם לחצו כאן.