כמה מילים הילד שלי צריך להגיד?

התפתחות שפה - תשובות לשאלות שכל הורה שואל את עצמו...

בתור קלינאית תקשורת - התפתחות השפה היא המומחיות שלי! הנה כמה שאלות שחוזרות על עצמן במפגשי הדרכות הורים שאשמח לחלוק יחד אתכם.

כמה מילים הילד שלי אמור להגיד?

בתור קלינאית תקשורת , שואלים אותו מדי יום – כמה מילים הילד שלי צריך להגיד?
במאמר הבא אנסה לענות על שאלה זו ושאלות דומות כמו באיזה גיל מתחילים לדבר?, מה התינוק אמור לעשות בגיל 4 חודשים? למה לצפות מהתינוק שלי בגיל 7 חודשים? כמה מילים ילדים אומרים בגיל שנה? בגיל שנה וחצי ובגיל שנתיים…

באיזה גיל מתחילים לדבר?

כבר בראשית החיים, פעוטות בני יומם מתחילים לתקשר. נוכל לזהות שפה של תינוק על ידי הקשבה למלמול, לבכי ולקולות שמפיק באמצעות פיו. חשוב לזכור כבר בשלב הזה, ששפה ותקשורת אצל פעוטות מתפתחות בין היתר באמצעות הקשבה לבני משפחתם הסובבים אותם. אני ממליצה כמובן לדבר עם התינוק הרבה לפני שהוא מתחיל לענות. 

מה התינוק אמור לעשות בגיל 4 חודשים?

שפת התינוקות מתפתחת בהדרגה דרך מלמול ומשחקי קול המפיק באמצעות פיו. תינוקות משתמשים בקולות שונים כדי להביע בקשה, תחושה, שיתוף, צחוק משותף ואפילו מחאה! כדי לסייע ולעודד את התפתחות השפה של תינוקות, חשוב לדבר איתם, לבלות יחד ולשחק פנים מול פנים. משחקים כמו חיקוי הזזת הלשון, או חזרה על קולות התינוק יאמנו את איברי הפה ויחזקו אותם בשלבי התפתחות השפה. 

למה לצפות מהתינוק שלי בגיל 7 חודשים?

תינוק בגיל חצי שנה מתחיל לשכלל את יכולות המלמול שלו ולחקות את הצלילים ששומע סביבו. ניתן להבחין בהפניית ראש ברורה למקור רעש או צליל ונסיון מעקב אחר שפה שמופנת אליו. בשלב הזה, מומלץ מאוד לדבר אל התינוק באופן שינגיש לו את השפה. דיבור איטי, חזרתי ובעל אינטונציה משתנה מסייע לתינוקות לזכור טוב יותר את המילים. בגיל הזה מומלץ לקרוא לפעוט ספרים, לשיר שירי ילדים ולדקלם שירי אצבעות.

אני ממליצה גם להמציא שירים משפחתיים שמלווים את פעילויות היום יום! למשל- שיר המקלחת, שיר הרדמה ושיר הכנת אוכל!

כמה מילים ילדים אומרים בגיל שנה?

בגיל 12 חודשים נצפה מהתינוקי שלנו להגיד כ-4 מילים ראשונות. מילה יכולה להיות כל צליל חזרתי שהתינוק מפיק עם משמעות קבועה. "אבא" (שיכול להיות מופנה כמובן גם לאמא), "הב-הב" (וקולות נוספים של חיות) וגם "מאם" במשמעות של מים או אוכל. כל אלה ועוד הרבה אחרים יספרו כמילים ראשונות. 

כמה מילים הילד שלי צריך להגיד בגיל שנה וחצי?

התפתחות שפה אצל ילדים מתקדמת במהירות בשנה השנייה לחייהם. הבנת משמעות של מילים ומשפטים מתרחבת לצד עוד ועוד מילים שמצטרפות לאוצר המילים שהילד מבטא. בגיל שנה וחצי נצפה לשמוע כ-40 מילים לפחות. לא פחות חשוב מכך, בגיל הזה ילדים לומדים התנהגויות חברתיות מקובלות, לדוגמה למי מתאים לגשת בגינה? עוצמת קול מקובלת לדיבור וכן הנאה ממשחק משותף בתיווך עם משתתפים נוספים. הצבעה על חלקי גוף, הסתרת חפצים וחשיפתם ומשחקי "תופסת" ראשוניים ירגשו את הילדים מאוד!

כמה מילים ילד אומר בגיל שנתיים?

לקראת גיל שנתיים נצפה לקפיצה משמעותית ומרגשת בכישורי השפה. בגיל זה נצפה לשמוע כ-100 מילים ראשונות לפחות (כולל כמובן כל חלקי המילים והקולות בעלי משמעות חזרתית ועקבית). בגיל זה לרוב יופיע שלב הפרץ הלקסיקלי בו ילדים לומדים כעשר מילים חדשות מדי יום ומתחילים לחבר שתי מילים לכדי משפט קצר (לדוגמא: "תיק אמא", "עגלה יואב", "עוד בננה", "אוטו נפל" ועוד). אוצר המילים הראשוני של הילד מושפע מאוד מתחומי העניין שלו ומרגש לראות עד כמה ילדים נהנים לשתף את עולמם הפנימי ולהשתתף בשיחה.

הילד הקטן שלי לא התחיל לדבר, מה לעשות?

לכל ילד קצב ההתפתחות שלו. נסו להמנע מהשוואות בין ילדים (אפילו בין הילדים הפרטיים שלכם). אם את מרגישה שילדך מציג עיכוב שפתי או תקשורתי, כדאי ומומלץ לפנות בהקדם להערכה אצל קלינאית תקשורת כדי לבחון צורך בהדרכת הורים או טיפול קלינאית תקשורת.

התפתחות שפה – לסיכום:

קצב התפתחות השפה הדרגתי ומשתנה בין ילד לילד אך אבני הדרך ההתפתחותיות הקשורות בהופעת המילים הראשונות לרוב יהיו צפויות וידועות. הופעת מילים ראשונות היא מרגשת ומושפעת בין היתר מחשיפה לשפה עשירה בסביבה הקרובה. לבירור והערכת התפתחות השפה – כדאי לגשת לפגישה עם קלינאית תקשורת. 

רוצה לקבל ידע וכלים למייל?

דילוג לתוכן