קלינאית תקשורת – מהי שפת הסימנים של התינוקות?
טיפולי שפה אצל קלינאית תקשורת הרבה פעמים מתמקדים בשלבים הקדם מיליים – כלומר התפתחות התקשורת בשנה הראשונה לחיים, לרוב בעזרת תנועות גוף, ג'סטות, מחוות עם כוונה תקשורתית.
בפוסט הבא אציג את החוויה האישית שלי עם שפתי הסימנים של התינוקות וגם אצרף הזמנה להרצאה בנושא גשר למילים ראשונות. את הפוסט החגיגי הזה אני מקדישה לקהילת חובבי התקשורת שמאמינים שאפשר להתחיל לדבר הרבה לפני הופעת המילים הראשונות!
שפת הסימנים של התינוקות – איך מתחילים ללמד אותה?
קודם כל סיפור!
רונה, הבת שלי, התחילה לסמן בערך בגיל 9 חודשים- הסימן הראשון שלה היה "עוד" היא למדה אותו דרך מוסיקה! כן, כן, הקשבנו למוסיקה יחד, ועם הקצב הנענו את הגוף קדימה ואחורה. בכל פעם שהמנגינה הופסקה, רונה רצתה לבקש שנמשיך – ועשתה זאת על ידי הנעת הגוף כאילו אומרת "אני רוצה שנמשיך לרקוד יחד!". מהר מאוד רונה החלה להשתמש בתנועה הזו, בסימן הזה, בעוד מקומות, כשרצתה עוד אוכל- הניעה עצמה בכיסא, כשביקשה עוד לשחק, התנועה בדיוק באותו אופן- עד שזה בעצם הפך להיות מין סימן מוסכם אצלנו בבית. מילה. "עוד".
ג'סטות (מחוות) בתחום התפתחות תקשורת – מה זה?
בפגישות טיפול בקליניקה, וגם בפגישות הדרכות הורים מקוונות, הורים מופתעים כשאני שואלת אותם האם הילדים שלהם משתמשים בג'סטות. ג'סטות, הן תנועות גוף רצוניות המופנות אל שותף תקשורתי כדי להעביר כוונה תקשורתית. שימוש בג'סטות הוא חלק מאוד חשוב בטיפול ובהבנת אבני דרך התפתחותיות בתחום התפתחות שפה בטיפול קלינאית תקשורת. ניתן ללמוד איתי בהרחבה על השימוש בג'סטות דרך הסדנה המקוונת "שפת הסימנים של התינוקות".
התפתחות תקשורת בלתי מילולית – ג'סטות – מתי מתחילים לסמן?
הבעת כוונות תקשורתיות דרך מחוות גוף מתחילה להופיע סביב גיל 8 – 9 חודשים. ברוב המקרים, הג'סטות הראשונות יופיעו כהצבעה עם כף היד במשמעות של "תביאו לי" או "תראו" ובהדרגה יתפתחו וישתכללו עד להצבעה עם האצבע המורה המאפשרת דיוק ויעילות בהבעת המסר. עם זאת חשוב שנזכור כי טווח הופעת ההצבעה הוא רחב. יש ילדים שיתחילו לסמן סביב גיל שנה וזה גם בסדר! בהמשך הפוסט אסביר כיצד אפשר לעודד את שפת הסימנים של התינוקות.
מה צריך לעשות כשהילד מתחיל לסמן?
הדבר הראשון שצריך לעשות כשהילד מתחיל להביע כוונות תקשורתיות הוא להתרגש! הרי כל הבעה או הצבעה, היא לא רק מיומנות מוטורית מתפתחת אלא הצצה על עולמם הפנימי והמרגש של פעוטות! סוף סוף אנחנו יכולים לדעת מה מעניין אותם, מה מעסיק אותם ולחלוק איתם ביחד את ההתרגשות. הדבר השני שחשוב כשפעוט מביע כוונה תקשורתית באמצעות ג'סטות הוא להעניק לכוונה פרשנות. פרשנות היא בעצם מתן משמעות שפתית, חיבור של התנועה של התינוק למילה משמעותית אותה היא מייצגת. בסרטון של רונה למשל, אפשר לראות שאנחנו שואלים אותה: "עוד? את רוצה עוד מוזיקה?" וככה מלמדים אותה שלתנועה שלה יש משמעות. בעזרת מתן פרשנות מסוג זה אנו מעודדים את הילד לשוב ולסמן לנו ובכך מעודדים אותו לתקשר ולהביע את עצמו. דוגמה נוספת יכולה להיות כאשר הפעוט מצביע על כלב בגינה, ההוריה בתגובה יגיד "נכון! יש כאן כלב, אנחנו אוהבים כלבים! הב-הב!"
שפת הסימנים של התינוקות – למה כדאי לעודד את השימוש בה?
מחקרים בתחום התפתחות שפה מראים כי שימוש מוקדם בג'סטות ומחוות להבעת כוונות תקשורתיות עשוי לנבא התפתחות מוקדמת ויעילה של אוצר מילים. זה הגיוני כי בעצם, פעוטות שמצביעים על חפץ, מגלים בו עניין וסביר שיחשפו באופן תדיר יותר לשמו וכך ילמדו את המילה המייצגת אותו מוקדם יותר. שפה ראשונית לרוב תתפתח מתוך שילוב של ג'סטה + מילה לייצוג משפט פשוט. נקח לדוגמה את הסרטון של רונה, סביר מאוד שכשרונה תגדל, תוכל להצביע על הרמקול ולהגיד "עוד" ובכך בעצם להגיד "אני רוצה לשמוע עוד מוזיקה", דוגמה נוספת יכולה להיות ילדה שנוסעת בעגלה, מושיטה לאמא את בקבוק המים (במשמעות של "קחי") ואומרת את המילה "עגלה", וכך בעצם מרכיבה את המשפט "אמא שימי בבקשה את הבקבוק בעגלה". כדאי לעודד את השימוש בשפת הסימנים אצל ילדים כי היא מאפשרת להם להתבטא ביעילות בשלב מוקדם מאוד של האינטראקציה, הרבה לפני שמופיעות המילים הראשונות. בנוסף, לעיתים ילדים מתמודדים עם עיכוב בהתפתחות השפה ובמצב זה, שימוש בג'סטות להבעת כוונות, רצונות ובקשות יחסוך תסכול רב ויאפשר להם להביע את עצמם בצורה יעילה גם ללא שימוש בשפה דבורה.
אילו סוגי ג'סטות ניתן לזהות?
ג'סטות אצל תינוקות יכולות להביע מגוון רחב של כוונות תקשורתיות. כאמור, אני ממליצה להשקיע תשומת לב בחיפוש אחר הכוונה אליה מתכוון הפעוט כדי להעניק לו יחס תוך מתן פרשנות והתרגשות הדדית. הנה מספר דוגמאות לכוונות תקשורתיות באמצעות ג'סטות אותן תוכלו לנסות לזהות אצל ילדיכם:
- לתת-give – הושטת חפץ או מאכל אל המבוגר במשמעות של "קח".
- התנגדות – shake head- הנעת הראש מצד לצד במשמעות של "לא"
- להגיע – reach- הושטת היד בנסיון להגיע לחפץ מסוים במשמעות של "אני רוצה את זה"
- על הידיים – הושטת ידיים למעלה במשמעות של "תרימו אותי"
- להראות show- הצגת חפץ על ידי הושטת החפץ לפנים במטרה לשתף "תראו מה יש לי"
- שלום וביי ביי wave – נפנוף בידייים או באצבעות במשמעות של "להתראות".
- מחיאות כפיים clap – הילד מוחא כפיים במשמעות של "כל הכבוד לי", "הצלחתי" או "תמחאו לי כפיים".
- שליחת נשיקה באוויר – blow a kiss- הילד שולח נשיקה במשמעות של הבעת חיבה או "ביי ביי".
- שקט shhh- הנחת האצבע המורה על הפה תוך עיגול שפתיים במשמעות "צריך להיות בשקט"
- הנהון – head nod – הנעת הראש מעלה ומטה במשמעות של "כן" לאישור.
ג'סטות – איך אוכל לעודד את הילד שלי להשתמש בהן?
- חשיפה – נחשוף את ילדינו לג'סטות על ידי כך שנשתמש בהם בעצמינו. חשיפה עקבית בשלב מוקדם של ההתפתחות תאפשר לילדים ללמוד בקלות את משמעות הסימנים.
- חיקוי- ילדים לומדים הכי טוב מתוך חיקוי. אם אנחנו רוצים שילדינו יצביעו, נצביע בעצמינו. נתחיל להצביע על חפצים קרובים ובהדרגה נרחיק את מושא ההצבעה.
- שימוש בג'סטות מייצגות – נביע את המילים שאנחנו אומרים באמצעות ג'סטות. לדוגמה- נשאל את הילד- איפה הבקבוק- ונסמן תנועת שתייה. סימון איכותי יותר יהיה כזה שמלווה על ידי שיום (מתן שם) המילה באופן סימולטני. סימון המילה באופן הזה יתרום לאופן למידת המילה ולרישום שלה במוחם של הילדים.
- מתן פרשנות על ידי תגובה עקבית ומרוגשת – כשילדינו מסמן לנו באמצעות ג'סטות – נחקה את הג'סטה שלו ונאמר בקול את הכוונה התקשורתית אותה הוא מנסה לייצג. לדוגמה אם נראה הצבעה לכיוון המטבח תוך אמירת המילה "אבא"- נביע את הכוונה בעזרת מילים ונאמר, "נכון, אבא במטבח! נלך להגיד לאבא שלום?"
מתי כדאי לחשוף ילדים לג'סטות?
בתור קלינאית תקשורת חשוב לי להדגיש כי אין זמן בו "צריך" לתרגל ג'סטות. ככל שנשתמש בהן באופן תדיר וטבעי יותר, כך ילדינו יאמצו את השימוש בהן. אני ממליצה להשתמש בג'סטות לאורך אינטראקציות יום יומיומיות ומשחק חופשי עם הילדים כל עוד זה נעים ונוח לנו.
לסיכום,
ג'סטות הן מחוות גוף המשמשות להבעת כוונה תקשורתית ומתחילות להופיע לקראת גיל שנה ולכן אני אוהבת לכנותן גם שפת הסימנים של התינוקות. מחוות תקשורתיות מאפשרות לפעוטות להביע את עצמם ולתקשר בצורה איכותית ויעילה יותר עם הסביבה. כדאי לעודד שימוש במחוות תקשורתיות שכן נמצא כי הן מנבאות ברמה כזו או אחרת את יכולות רכישת השפה העתידיות להופיע. חשוב להעניק משמעות ופרשנות מילולית לכוונות התקשורתיות שהילד מביע ובכך לסייע לו לשכלל ולדייק את המסרים. מומלץ לעודד את הופעת הג'סטות על ידי שימוש עקבי בג'סטות בעצמנו. ככל שנשתמש בג'סטות באופן תדיר, כך ילדינו יאמצו את השימוש בהן.
אם יש לך ילדים בשלבי רכישת השפה, אני מזמינה אותך להצטרף לסדנה שלי "שפת הסימנים של התינוקות"